A Rendszeváltók gyermekei egy kortárs összművészeti, elsősorban képzőművészeti  kiállítást s ahhoz tartozó edukációs programot takar.

A kiállítás résztvevői olyan elsősorban az egykori kelet-európai blokkból származó, nemzetközileg is elismert fiatal képzőművészek, akik a rendszerváltás idején, azaz a 80-as 90-as években élték gyermekkorukat.

Alkotásainak témája a gyerekkorhoz, gyermeki játékokhoz kapcsolódik- egy  letűnt kor kettősségét, a szét-ttöredezettséget majd a mozaikokból való felépülés útját taglalja.

 A kiállítás célja a korszellemhez kapcsolódóan emóciók idézése. A szocialista blokkban megélt gyermekkori évekre reflektál, ugyanakkor túlmutat önmagán:  a változás konkrétumát, széttörő s újraépítő mechanizmust s magát az öngyógyítás útját mutatja be.

A folyamatot taglalja, ami során az  alkotóknak meg kellett tapasztalniuk, milyen egyik napról a másikra fiatalként kulturális szférát váltani:  a szocializmust demokráciára cserélni, a kötelező kisdobos-úttörő sálat levetni, az előprogramozást hátrahagyni, s megfelelni egy szabad, választhatóságra, önmagáért történő kiállásra épülő rendszerben.

A képzőművészek alkotásaiban közös momentumok az antik gyűjtemények átdolgazásai, a recycling anyaghasználat, a régi mesterek tisztelete, mégis nagyon modern formanyelv használata, a kiutak meglelése- a torzók helyetti befejezettség vágya.

RÉSZTVEVŐ MÜVÉSZ ÖSSZES MÜVÉSZ

Mezei Ildikó

painter

Szabolcs Vágó

intermedia artist

Babos Zsili Bertalan

painter

Roland Horváth

painter

WHERE AND WHEN?

where

Szentbékkálla


address

Szentbékkálla

when

2016-08-20


jegyfoglalás, vezetett túrák

Kunszt Alapítvány a Kortárs Magyar Kultúráért

alexandra.kinter@kunszt.hu

+36 30 382 4543